Publicaties

75 jaar Sint-Laurentiuskerk

Een gesamtkunstwerk van De Pelgrim

Hoewel dit geen uigave van (OLB) Sint-Lievenscollege is, brengen we het graag onder uw aandacht. Wie van de art-decoarchitectuur van Sint-Lievens houdt, zal hier zeker ook zijn gading vinden! Dezelfde architect en kunstenaars tekenden in 1934 immers voor de moderne vierde parochiekerk aan de Markgravelei. Mede-inspirator was Frans Van Cauwelaert, die ook bij de stichting van het Sint-Lievenscollege een voorname rol speelde.

Het inhoudelijk rijk onderbouwde kunstboek besteedt dan ook ruim aandacht aan het maatschappelijke en artistieke kader van de jaren dertig van vorige eeuw.

Frans Van Cauwelaert en Jef Huygh

Er werden toen in Antwerpen veel moderne kerken opgetrokken. In de voortvarende Sint-Laurentiusparochie zette de kerkraad heel nadrukkelijk haar schouders onder het megalomane project. Ze genoot steun van burgemeester Frans Van Cauwelaert, die hier pas was komen wonen, en schreef een architectuurwedstrijd uit, gewonnen door Jef Huygh.

Het boek volgt de perikelen van de bouw en decoratie, van bij die eerste steen tot vandaag. Talloze parochianen gaven uitdrukking aan hun geloof en droegen hun steentje bij tot de ‘afbouw’ van deze koepelkerk. Na de inbreng van Pelgrimkunstenaars tijdens het interbellum, drukten na de oorlog architect Jos Smolderen en kunstenaar Joan Collette hun stempel op de verfraaiing van het interieur.

Het onderzoek van nooit eerder ontgonnen archiefdocumenten bracht ook pareltjes van plannen en ontwerptekeningen aan de oppervlakte. Een greep uit de namenlijst van kunstenaars waarvan ongepubliceerd werk wordt opgenomen, mag dit verduidelijken: Jef Huygh, Eugène Yoors (met originele ontwerpen voor de kruisweg), Dom Gregorius De Wit, Oscar Hoge, Joan Collette, Jos Smolderen, Rik Sauter, Antoon Damen, Frans Slijpen, Lode Vleeschouwers e.a.

Dit fraai vormgegeven boek verkent alle aspecten van het neobyzantijnse gebouw en geeft uitvoerig iconografische en stilistische duiding bij de cultusobjecten en kunstwerken. Het kan zowel de leek als de specialist bekoren.

Gastauteur Karel Mortier (zie ook Exclursief) staat stil bij de saga van de Rechtvaardige Rechters: in 1934 werd in de pastorie een deel van het losgeld voor het gestolen paneel betaald!

Tot slot blikt het boek vooruit op de Sint-Laurentiuskerk in de 21ste eeuw.

Auteur & uitgave

Kunsthistoricus Karl Scheerlinck

Uitgave: Kerkraad Sint-Laurentiusparochie Antwerpen

Technische fiche

200 pagina’s

24 x 20 cm

Vierkleurendruk

Soft cover

Fraaie vormgeving

300 illustraties van onderschriften voorzien

800 eindnoten

Te koop

U kan het boek kopen op het secretariaat van de Sint-Laurentiusparochie of u kan het via de OLB bestellen. Gebruik dan het elektronisch bestelformulier hierbij.

Prijs: € 29,00

Na betaling leggen we het boek voor u klaar op de receptie van het college, Kasteelpleinstraat 31, tijdens schooldagen 8.45 – 17.15 u., woensdag 8.45 - 15.30 u.

Wenst u het opgestuurd te krijgen, duid dat aan op het bestelformulier.

Verzendingskost binnenland: € 4,00. Verzendingskost buitenland: op aanvraag.

Schrijf het verschuldigde bedrag over met vermelding "Sint-Laurentius"

IBAN BE60 8804 7029 7170
BIC BBRUBEBB

 


 

Alumni
sluit

Bestel deze publicatie

Je kan deze publicatie bestellen, voor afhaling of voor levering per post!
Vul onderstaand formulier, klik op "verstuur bestelling" en schrijf het bedrag over op het bij de publicatie vermelde rekeningnummer. Eens we je betaling ontvangen hebben, krijg je een bericht dat je bestelling klaar ligt op de receptie van het college of per post is verstuurd naar het door jou opgegeven adres.

Alumni
sluit

Geen toegang

U moet ingelogd zijn om dit bestand te kunnen downloaden.
Nog geen profiel? Registreer u dan nu.