Publicaties

100 jaar Sint-Ludgardisschool

Architectuur en schoolcultuur

Dit boek is geen uitgave van Sint-Lievens maar van onze vrienden van de Maarschalk Gerardstraat.

Bestuurslid en oud-voorzitter OLB Karl Scheerlinck (LW 80) is vertrouwd met de architectuur van De Pelgrim-beweging. Voor de 100-jarige Sint-Ludgardisschool ging hij wat graag in op de vraag om de architectuurgeschiedenis in kaart te brengen.

Een eerste hoofdstuk belicht de gebouwen uit de pioniersjaren 1911-1927 aan de Sanderusstraat, waar in 1911 Maria Elisabeth Belpaire met Nederlanstalig hoger secundair onderwijs voor meisjes geschiedenis schreef.

In een volgend luik graven we in de eeuwenoude voorgeschiedenis van het zogenaamde Hotel Grisar aan de Maarschalk Gerardstraat en wordt de verbouwing en uitbreiding in 1928 tot modern schoolcomplex toegelicht. Mecenas Lieven Gevaert engageerde architect Flor Van Reeth.

Dat andere Pelgrimlid, Eugeen Yoors, mocht zich ontfermen over de intieme Sint-Ludgardiskapel. In het derde hoofdstuk analyseert Karl Scheerlinck de genese en iconografie van dit unieke patrimonium. Ook Rie Haan verdient ruime aandacht.

Daarna volgen we de uitbreidingsperikelen van een dynamische en steeds moderne school. Architecten als Leo Momont, Heinrich Sermeus, Paul Goossens, Luc Fornoville, Ward Van Raemdonck, Marc Schepens passeren de revue.

Het laatste hoofdstuk gaat in op de op handen zijnde nieuwbouw: een sporthal aan de Begijnenstraat, getekend door toparchitect Stéphane Beel.

Auteur & uitgave

Kunsthistoricus Karl Scheerlinck

Uitgave: Sint-Ludgardisschool Antwerpen-stad

Technische fiche

272 pagina’s

24 x 20 cm

Vierkleurendruk

Soft cover

Fraaie vormgeving

Alle illustraties van identificaties voorzien

520 eindnoten

Te koop

U kan het boek kopen op de receptie van de Sint-Ludgardisschool of u kan het via de OLB bestellen. Gebruik dan het elektronisch bestelformulier hierbij.

Prijs: € 15,00

Na betaling leggen we het boek voor u klaar op de receptie van het college, Kasteelpleinstraat 31, tijdens schooldagen 8.45 – 17.15 u., woensdag 8.45 - 15.30 u.

Wenst u het opgestuurd te krijgen, duid dat aan op het bestelformulier.

Verzendingskost binnenland: € 4,00. Verzendingskost buitenland: op aanvraag.

Schrijf het verschuldigde bedrag over met vermelding "Sint-Ludgardis"

IBAN BE60 8804 7029 7170
BIC BBRUBEBB

Alumni
sluit

Bestel deze publicatie

Je kan deze publicatie bestellen, voor afhaling of voor levering per post!
Vul onderstaand formulier, klik op "verstuur bestelling" en schrijf het bedrag over op het bij de publicatie vermelde rekeningnummer. Eens we je betaling ontvangen hebben, krijg je een bericht dat je bestelling klaar ligt op de receptie van het college of per post is verstuurd naar het door jou opgegeven adres.

Alumni
sluit

Geen toegang

U moet ingelogd zijn om dit bestand te kunnen downloaden.
Nog geen profiel? Registreer u dan nu.