Jaarboek

J. De Vroey in Jaarboek 2014

Jaarboek 2014

Het Jaarboek brengt hulde aan oud-onderwijzer Frans Dresselaers, oud-turnleraar Frans Somers en Tony Derks (LG 46). Tony was lange tijd bestuurder van de school en zat ook onze OLB voor.

In enkele bijdragen wuiven we uit: Rose-Marie Vermeulen, Luc Hoppenbrouwers, Luce Gevers en Marcel Verheyen.

We zetten de nieuwe promotie 2014 in het zonnetje maar ook de promoties van 50 en 25 jaar geleden: 1964 en 1989.

De rëunies van Mère Jeanne en Onze-Lieve-Vrouw van 2013 komen in tekst en beeld aan bod.

Daarnaast focust Marc Haan op de ciborie van zijn grootvader Rik Haan. Die ciborie maakt deel uit van de kunstcollectie van het college. 

Bijzonder aan dit Jaarboek is de uitgebreide (50 pagina's lang) en in kleur geïllustreerde themabijdrage over de figuur van dit jaar: Jozef De Vroey.

Jozef De Vroey

Geboren in Aarschot op 27 januari 1912 en overleden te Leuven op 16 maart 1999.
De Vroey kreeg in 2009 een straat naar hem genoemd in zijn geboortestad.

Afgelopen jaar besteedden verschillende historische publicaties aandacht aan hem. Ook Exclursief XI, op zaterdag 13 september 2014, was aan hem gewijd.

Zie http://olb.sintlievens.eu/artikels/activiteiten/exclursief/de-oorlog-van-jozef-de-vroey

Zie http://olb.sintlievens.eu/artikels/activiteiten/exclursief/verslag-exclursief-xi

De Vroey was leraar op het Sint-Lievenscollege van 1937 tot 1957. We herinneren hem om zijn levenslange engagement om de terreur van de beide wereldoorlogen aan de kaak te stellen. Zijn persoonlijke betrokkenheid maakte die aanklacht ongemeen scherp. Bovendien beschikte hij over een apart wapen: de tekenpen. Om al deze redenen reikt zijn belang verder dan Sint-Lievens alleen. In twee artikels spit dit Jaarboek uiteenlopende aspecten – sommige ogenschijnlijk details – van zijn leven uit.

Kunsthistoricus Karl Scheerlinck (LW 80) belicht De Vroeys leraar- en kunstenaarschap. Een belangrijk aspect daarin vormt zijn afficheoeuvre. U vindt er een (geïllustreerde) inventaris gegeven van in het Jaarboek. Uiteraard komen ook zijn werken aan bod die geïnspireerd zijn op de tragische gebeurtenissen in Aarschot én op Wereldoorlog II.

Historicus Luc Van den Broeck zoomt in op de historische gebeurtenissen van augustus 1914 in Aarschot. Hij geeft feiten weer maar reikt ook een een breder kader aan.

Nooit eerder werden zoveel illustraties van De Vroey in een publicatie opgenomen. Bijzonder zijn ook de teken- en schilderwerken afkomstig uit het schoolarchief.

Bestellen

De betalende leden OLB Sint-Lievenscollege van 2014 konden dit Jaarboek ofwel oppikken tijdens de receptie van de Oud-leerlingendag. Was je betalend lid 2014 en ontving je jouw exemplaar niet? Stuur ons een e-mail.

Betalende leden OLB Mère Jeanne of OLB.OLV.Amerikalei kunnen een exemplaar van het Jaarboek kopen aan het gunsttarief van € 10,00.

Gebruik het formulier hiernaast. Kom het bij voorkeur ophalen op de receptie van het college, Kasteelpleinstraat 31 (schooldagen 08.45 - 17.15 u., woensdag 8.45 - 15.30 u.) of laat het opsturen.
Samengevat

Voor leden OLB Sint-Lievens 2014: gratis

Prijs leden OLB Mère Jeanne of OLB.OLV.Amerikalei 2013: € 10,00 + eventueel € 4,00 voor de verzending.

Prijs niet-leden OLB: € 20,00 + eventueel € 4,00 voor de verzending.

Woon je in het buitenland, vraag ons dan naar de verzendingsprijs.

Schrijf het verschuldigde bedrag over met vermelding "Jaarboek 2014"

IBAN BE60 8804 7029 7170
BIC BBRUBEBB

(c) Verzameling Archief Sint-Lievenscollege Antwerpen

(c) Private verzameling.

J. De Vroey in Jaarboek 2014
Alumni
sluit

Geen toegang

U moet ingelogd zijn om dit bestand te kunnen downloaden.
Nog geen profiel? Registreer u dan nu.